Ja apuntava maneres

Andrés Lidón

ANDRÉS LIDÓN. Entrenador del Pre Mini B Femení.

El “Ja apuntava maneres” de febrer el dediquem a les categories dels més petits a través de la figura d’un entrenador que fa 15 anys que és a l’Associació i que ha creat escola. L’Andrés Lidón, com diu en Jordi Bel, és un professor de matemàtiques que fa de “profe” de bàsquet. Ensenya a jugar i a formar-se com a persones. A jugadors i a entrenadors. Té criteri i fa créixer els equips. Per això a l’AEM el tenim com a “mestre”.

- Vas venir a la Minguella fa 15 anys, et vas oferir i t’hi has quedat. Què hi has trobat a l’Associació?

Em va “fitxar” en Pep López l’any 2001. Vaig trobar un ambient molt maco on havia i hi ha molt interès per ensenyar als entrenadors de manera integral (el bàsquet i el NO bàsquet).

Foto preinfantil del 2001: aquesta temporada em va deixar un regust especial per la feina ben feta, un equip que no existia i que vam tirar endavant fitxant 8 jugadors i construint un equip del no res./figcaption>

- I sempre has entrenat petits. Per què?

Bé, com a molt he entrenat juniors, però arriba un moment en que he de compaginar la vida familiar amb el bàsquet i com per feina puc arribar a entrenar d’hora, doncs em toca entrenar a primeres hores on trobem als equips de petits.

Foto preinfantil del 1990: Darrera generació de l'Associació en assolir la categoria cadet preferent, uns grans competidors.

- Aquest any el Pre-mini B femení. Nenes de 8 anys. Què és el més important que aprenguin a aquesta edat?

A nivell de NO bàsquet, els hàbits, el compromís, entendre que ningú s’equivoca volent i que tothom (companys, entrenadors, pares, àrbitres) ho intenta fer el millor que pot.

A nivell de bàsquet, ser capaç de posar la pilota a terra, i entendre que hem de buscar el millor per l’equip.

- Com fer que els nens i nenes s’ho passin bé jugant a bàsquet?

El primer és que els hi agradi entrenar, que no pensin que venen a l’esplai o al cangur. Com a màxima meva, no fer cues, no vull veure jugadors “parats-avorrits” a un entrenament.

- Com es fa créixer un equip?

Amb paciència, fent veure als jugadors que milloren, que els necessitem i que tots són importants.

- Quines coses veus, que no t’agraden, als partits?

No m’agrada veure retrets entre companys, ni males cares; per esforçar-me al màxim he d’estar còmode amb la gent que m’envolta.

- Com veus el bàsquet de formació a Catalunya?

Uff, hi ha un nivell molt alt, fa anys feien broma amb un jugador, que ara està al sènior, que deia, “és que si estigues a qualsevol altra comunitat potser seria a la selecció autonòmica, però vivint a Catalunya això és quasi impossible” (perquè el nivell és altíssim).

- Una vegada vas dissenyar el “Minguella Blau” i el “Minguella Blanc”. Què representava la idea?

La idea, com a molts altres equips de la Minguella on en tenim dos de la mateixa edat, era fer dos grups homogenis, treballant en paral·lel, i això començava pel nom: no em valia B i C, volia que els nois entenguessin que per nosaltres tots dos equips eren totalment iguals.

- Molts dels nostres jugadors i jugadores se’n recorden de tú quan els demanes per un entrenador…

Per mi és un orgull portar tants anys a l’Associació i haver entrenat tants jugadors i jugadores i anar-los trobant i veure en els seus ulls que alguna cosa estarem fent bé...
I sobre tot estic molt orgullós dels meus segons entrenadors que després han continuat entrenant: Jordi Bel, Albert Navarro, Jaume Sala, Adrià Galeano, Joan Garí i altres que ja ho han deixat per diferents raons, Joan Haro, Xavi Vicedo, Ferran Casolivé, Cristina Costa...i ara amb la Lídia, ha estat un plaer treballar amb tots vosaltres.
I una abraçada a tots els pares/mares delegats de tots els equips de tots aquests anys: Josep, Julian, Violant, Jordi, Juan, Manolo, Xavier, Eva, Josep, Anna,i alguns que després de tant temps ja s’han oblidat...


Foto cadet del 1992: Primera generació en assolir la categoria Cadet interterritorial, generació espectacular, només cal dir que 6 d'aquells nois van arribar a jugar al senior A a Copa Catalunya

JORDI BEL: Coordinador de les categories de Mini bàsquet.

L’Andrés Lidón és un grandíssim entrenador. Un “profe” ensenyant bàsquet. És professor de Ciències, Matemàtiques i Física i aplica tota la metòdica d’aquestes disciplines a l’esport. Posa els VALORS del NO BÀSQUET al davant. I els inculca a jugadors i entrenadors. Els seus ajudants els forma, de tal manera que al cap de 2 o 3 anys estan preparats per ser bons 1ers. Entrenadors. Ell mateix va ser un gran jugador, un excel.lent escorta. Però una lesió greu i la “mili” el van retirar i va trobar una nova il.lusió a fer d’entrenador. L’Andrés és dels pocs que posa l’èmfasi a 2 conceptes bàsics que s’estan perdent: el tir a curta distància a tauler i la passadaLa crònica Cada setmana els entrenadors fan la crònica del partit que podeu llegir a la web. Al novembre, l’Andrés va escriure aquesta. Llegint-la podem descobrir moltes coses que no s’ensenyen als manuals d’entrenador.


AE MINGUELLA 50 - UE MATARÓ GROC 0
Partit que ens serveix per aprendre més coses de les que pot semblar pel resultat:
1) Hem de respectar al rival, hem de saber perdre i saber guanyar, i valorar l'esforç que tothom fam per poder jugar cada dissabte, i saber posar-nos al lloc de l'altre per quan siguem nosaltres les que rebem aquesta diferència en contra.
2) Quan tinc tant avantatge sobre el rival he de fer per esforçar-me en intentar fer coses que són més difícils i que normalment no fem per que costen més.
3) He de preguntar als entrenadors quan no entengui per que demana alguna cosa, per què no em deixa botar? per què no hem deixar pressionar a tota la pista? etc Per que tot té una raó i és fàcil d'entendre si s'explica.
Hem de continuar progressant totes i fent equip, ànims."