Associació Esportiva Minguella - Fundada l'any 1987

Inici ›› El club ›› Torneig Pere Gol ›› Biografia de Pere Gol

Biografia de Pere Gol: forjador de l'Esport Català

Nascut a Badalona el 24 de març de 1905. Cursà els primers estudis i als 11 anys comença a treballar a la fleca familiar. L'any 1915, amb altres companys, comencen a practicar l'atletisme al pati de l'Ateneu Obrer. Poden condicionar una recta de 60 metres per a velocitat i un circuit de 150 metres.

Enlluernats pels Jocs Olímpics d'Estocolm del 1916, intensifiquen la pràctica de l'atletisme en aquell improvisat estadi de l'Ateneu. Durant aquest temps, en Gol rep classes d'educació física amb molt d'interès. No obstant això, no deixa de jugar a futbol i, el 1924, passa a formar part del primer equip de Badalona en el qual juga fins el 1929 en què ha de deixar aquest esport per haver sofert una important lesió.

Al 1926 arriben els primers aires de bàsquet a Badalona i es funda la Societat Gimnàstica de Badalona, en la qual són presents des del primer dia, en Gol i els seus companys de sempre. El primer partit seriós jugat, va ser contra la Societé Patrie de l'Institut Francès de Barcelona, i el 1932 es crea la Unió Gimnàstica de Badalona i el Badalona Club. Amb aquest equip arriben a campions de Catalunya júnior. Durant aquesta època, en Gol treballa simultàniament en bàsquet i en atletisme i el seu nivell com a professor d'educació física -sense títol- és reconegut per tothom. Tant és així que en la temporada 1935-36, per la seva experiència futbolística i pels seus coneixements en educació física, és requerit per a fer dentrenador del primer equip de futbol del Badalona. La temporada 1936-37, prèn part en un curs de Monitors d'educació física i entrenadors que organitza la Generalitat de Catalunya. Així és com obté el titol oficial de monitor.

L'any 1937, inicia el bàsquet femení a Badalona i entrena les noies de l'Ateneu. La Guerra trenca aquests inicis, però l'any 1939 el bàsquet femení a Badalona prèn carta oficial. La temporada 1941 i fins el 1950, continua fent de professor d'educació física i entrena les noies, les quals per imperatius d'aquells anys han de jugar en uns campionats que organitza la Secció Femenina per a qual cosa han de posar a l'equip el nom d'una empresa. És així com Comercial Giró prèn part en diversos campionats i torneigs, i en guanya un de molt important que es va celebrar al Gran Price de Barcelona. Són els temps en què un partit femení, marcar 15 punts ja començava a estar força bé. Sense deixar tot el que estava fent, la temporada del 1950 i fins el 1956, torna a entrenar el primer equip del Badalona de futbol. Per aquest motiu, va haver de fer un curs d'entrenador per treure's el títol de les Federacions Catalana i Espanyola. En els exàmens estatals, hi va aconseguir el nº 2 però va haver destar 15 dies parlant en castellà , cosa que rarament havia fet. Per aquest motiu, havia tingut algun disgust amb diferents autoritats que volien que en els entrenaments que feia, tant en futbol com en bàsquet, parlés castellà.

Pere Gol i Teixdor    Pere Gol i Teixdor    Pere Gol i Teixdor

Al 1956, el Joventut dóna entrada al bàsquet femení i en Gol i les seves jugadores canvien de Club. Prenen part amb el nou equip en diverses competicions a Madrid, a La Corunya i en altres llocs. Durant aquets mateixos anys, i sense deixar res del que feia, crea la Secció Infantil de la Penya, d'on surten els després grans jugadors Mañé, Homs, Vidal i el seu propi fill Guifré, els quals més tard van figurar el primer equip verd i negre. Amb motiu de la inauguració dels primers camps coberts i d'intensificar-se els entrenaments i les classes d'educació física, deixa la professió de flequer per dedicar-se encara més a l'esport. Això succeeix l'any 1962, i per aquelles mateixes dates inicia el Mini-Bàsquet al Joventut i a tot Badalona. Un any després, l'Escola Minguella - que era la continuadora d'una escola de marcat tarannà català que havia desaparegut durant la Guerra Civil pero que continuava amb fidelitat els seus principis- el crida també per donar classes d'educació física.

Tot això és el que més destaca de la vida d'en Pere Gol, l'activitat del qual ha estat molt intensa i no s'ha permès mai ni un sols instant de repòs. De gran també ha fet coses: ha corregut diverses vegades la Jean Bouin com a veterà. L'any 1977, en la celebració dels 50 anys del Badalona, també va participar en una partit de bàsquet. Tenia 72 anys. La seva família ha estat sempre i encara viu avui marcada per aquest esport. La seva filla Maria ha estat diverses vegades internacional. En Gol explica una anècdota: "Una vegada que havíem fet un partit a la Corunya en què la Maria Gol havia despuntat per damunt de les altres jugadores, en passar per un carrer tot passejant, un gallec li va tirar aquesta floreta: Paso! Ahí va la Di Stefano del baloncesto". El seu fill Guifré va ser un bon jugador de bàsquet i un notable entrenador. El seu gendre és el famós jugador i entrenador Josep Luís Cortés, i els seus cinc néts, tant els del noi com els de la noia, tots han jugat a bàsquet.

La d'en Pere Gol és una vida dedicada totalment a la gent de base. Fins fa poc temps, encara que amb alguna dificultat física, entrenava diàriament als equips petits de l'Escola Minguella, procurant sempre inculcar als infants, a més de la tècnica, el fet de descobrir els valors educatius de l'esport i l'estima al seu pais.

© 2005-2017 Associació Esportiva Minguella - (93) 464.41.98